Året rundt, ude og inde

Det dufter i køkkenet af nybagt brød, mens regnen slår mod ruden. Børnene sidder på gulvet og sanseindtrykkene indtages mens det farvestrålende legetøj undersøges.

Andre dage varmer solen med de sidste efterårsstråler, de tørre blade knaser, skovbunden dufter og vinden rører ved kinden. Vi er på tur med vores dagplejevogn, madpakken er med og vi snakker om det vi ser på vores vej. Kogler kommer i vognen, så de kan komme med tilbage og blive til kogledyr.Forældremappe_html_m3ea1ceda

Eller måske regner det stille ned og vi er ude i haven med regntøj på. Vi finder en vandpyt, som skal undersøges. Hvordan føles den? Den er sjov at hoppe i, vi kommer til at grine.

Hos mig vil aktiviteterne være tilrettelagt efter barnets alder og behov. Fælles er dog at vi skal bevæge os hver dag. Helst både inde og ude. Det at komme ud og bruge vores balance og sanser er vigtig ikke bare i forhold til motorisk udvikling, men også i forhold til vores livskvalitet og styrkelse af sundheden.

Fra vi er helt små lærer vi gennem vores sanser. Vi dufter, smager, rører, lytter og ser. Vores sanser udvikles gennem de erfaringer vi gør os.Forældremappe_html_21c89b36

Forældremappe_html_136b66f5For at udvikles på alle områder, er det vigtigt at det lille barn præsenteres for mange forskellige sanseindtryk uden at det overstimuleres.

 

 

Hos mig er der plads til at udforske, sanse, lære og udvikle sig, men der er også plads til ro, pause og fordybelse, hvor alle indtrykkene bliver omsat til læring.

Hvis vi er i konstant aktivitet, er der ikke mulighed for at omsætte, det vi oplever og i stedet vil det give overstimulering med uro, utilpashed og manglende udvikling til følge.Forældremappe_html_58dbe690

I institution, hvor der er flere børn er der også mere uro og det er nødvendigt, at indordne sig under flere fælles regler for at få dagen til at hænge sammen i en hverdag med en presset normering. De rammer, som den private dagpleje tilbyder, er ideelle ved at der kan tages flere individuelle hensyn end man kan i en institution, hvor rammerne er mere faste.